Fotografietips

De kwaliteit van het portret is voor een deel afhankelijk van de kwaliteit van de foto's waarmee ik werk, daarom geef ik hierbij enige tips.

Belichting: Daglicht is het beste, hoewel je direct zonlicht beter kunt vermijden omdat dan de schaduwen te donker kunnen worden en de kleuren kunnen veranderen. Zorg ervoor dat het licht van achter de fotograaf vandaan komt. Wanneer buiten fotograferen niet mogelijk is kun je het best direct naast een raam de foto maken. Niet flitsen! Wanneer extra licht noodzakelijk is probeer dat dan te creëren door extra lampen aan te doen. Een heldere bewolkte dag geeft het beste resultaat en dan het liefst in de ochtend

Positie: Zorg dat je als fotograaf op ooghoogte ben met degene die je fotografeert. Een foto die van boveaf is genomen geeft een vertekend beeld. Je krijgt vaak een mooiere pose wanneer degene die gefotografeerd wordt (dier/mens) niet recht van voren maar enigszins van opzij wordt gefotografeerd.
Het is een goed idee om een aantal foto's over een periode van enkele dagen te maken zodat de foto's spontaner blijven en er meer keuzemogelijkheden zijn.

Compositie: Probeer een pose te fotograferen die typerend is voor deze persoon of dit dier.
Zorg ervoor dat de persoon of het dier het grootste deel van de foto in beslag neemt en niet de achtergrond.

Scherpte: De foto moet goed scherp zijn en goed in te zoomen (advies minimaal 960 x 1280 pixels)